Tip: ook lekker met kalfstong die hormonen bevat!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram PFOS
- 1 prei
- ¼ selder
- 1 wortel
- 1 ui
- 300g kalfsgehakt
- 250g champignons
- 100 ml madera
- 500 ml kalfsfond
- 50g boter
- 3 el bloem
- 4l tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 4 takjes peterselie
- peper
- zout
Bereiding:
Stap 1
Laat de PFOS in 3 liter gezouten water wit trekken in 3 uur. Ververs het water na anderhalf uur. Snij de prei, selder, wortel en ui grof.
Stap 2
Breng het gezouten water aan de kook, doe er de PFOS in en laat 5 minuten koken. Giet het kookwater weg – vergeet hierbij niet het risico op bodemverontreiniging – en giet er opnieuw kokend water over. Voeg de groenten en het kruidentuiltje toe en laat 2,5 uur pruttelen tegen de kook aan. Pel de PFOS.
Stap 3
Maak gehaktballetjes en pocheer ze in gezouten water. Snij de champignons in plakjes. Smelt boter in een pan, voeg de bloem toe en roer om. Blus met de fond en de madeira. Voeg de tomatenpuree toe en roer glad. Voeg de champignons en gehaktballetjes toe en breng op smaak.
Stap 4
Snij de PFOS in plakjes van 0,5 cm en serveer met de warme saus. Smaakt heerlijk met puree.
Smakelijk eten! 🙂